Wageningen – Op zondagmiddag 16 oktober is er voor de tweede keer het maandelijkse evenement World Movies & Meals, georganiseerd door filmhuis Movie W en de Wageningse food en cateringservice Food of Cultures. De focus ligt op het Centraal-Afrikaanse Tsjaad. 

Bezoekers van Movie W kunnen samen genieten van de kleurrijke, ontroerende en ook actuele film Lingui, the Sacred Bonds en een (h)eerlijke maaltijd in de eettraditie van Tsjaad – ook vegetarisch en zoveel mogelijk met biologische en streekprodukten. De wereldkeuken van het ideële familiebedrijf Food of Cultures serveert de maaltijd in de filmzaal waar de sfeer extra wordt opgeluisterd door Afrikaanse muziek. 

Voor deze zondagmiddag is speciaal samengewerkt met UCAS, de vereniging van Afrikaanse studenten aan de Wageningen Universiteit. Mirjam de Bruijn, professor Afrika Studies van de Universiteit van Leiden, verzorgt bij de film een inleiding over de culturele contekst van Tsjaad. Na afloop van de film is er ook een vraaggesprek met haar en ook leden van UCAS sluiten dan aan.

Lingui, the Sacred Bonds speelt zich af in de buitenwijken van N’Djamena, de hoofdstad van Tsjaad. De kleurrijke gewaden van de vrouwen steken opvallend af tegen de lemen huizen. ‘Lingui’ is Tsjaads voor ‘heilig verbond’. Voor de Islamitische leiders staat het voor de traditionele rolverdeling tussen autocratische mannen en onderdanige vrouwen. Voor vrouwen betekent het iets heel anders: solidariteit tussen vrouwen onderling! De 30-jarige alleenstaande moeder Amina werkt dag en nacht om de eindjes aan elkaar te knopen. Als haar 15-jarige dochter op een dag niet meer naar school gaat en zich nukkig gedraagt, blijkt dat haar dochter zwanger is. Wat te doen? Rond deze simpele vraag weeft regisseur Mahamat-Saleh Haroun een kalme, maar ook urgente vertelling over vrouwen die zich geconfronteerd zien met wat wel en wat niet mag in Tsjaad, waar abortus taboe is.

Haroun, die sinds de burgeroorlog van de jaren ’80 woonachtig is in Parijs, brengt met zijn zevende lange speelfilm een subtiele ode aan de veerkracht van vrouwen en aan de verborgen solidariteit van vrouwennetwerken in Tsjaads strikt patriarchale samenleving. Een ode, maar ook een pleidooi voor zelfbeschikking met het recht op abortus. Haroun: “Ik wil vrouwen laten zien als heldinnen van het dagelijks leven in Tsjaad, hoe ze stapje voor stapje terrein winnen”. De vrouwen spelen intens en maken de kijker bewust van alles wat op het spel staat: ze vechten om te overleven, en balanceren op meerdere afgronden. Lingui, the Sacred Bonds was te zien op verschillende internationale filmfestivals. Lof was er met name voor de sterke rol van Achouack Abakar als de charismatische Amina.

 

Voor het evenement is de toegangsprijs €25, voor studenten €19 en voor 10-zittenkaarthouders €16,50

Aanvang: 16.00 uur

Locatie: Wilhelminaweg 3a in Wageningen. 

Bij elke vijf bestelde maaltijden, wordt één extra maaltijd gemaakt die naar de goede doelen gaat van ‘Delen smaakt beter‘, de sociale maaltijdservice van Food of Cultures

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.