Op zondagmiddag 15 januari organiseren filmhuis Movie W en de Wageningse catering en food service Food of Cultures voor de vierde keer World Movies & Meals. Dit keer staat niet zozeer een land centraal, maar een humanistische boodschap over hoop en verbinding. Bezoekers van Movie W zien de Amerikaanse klassieker The Great Dictator uit 1940, de satirische anti-oorlogsfilm van Charlie Chaplin. Gezien het huidige wereldtoneel is de film acht decennia later nog steeds actueel. Na de film is er een (h)eerlijke maaltijd uit de veelal onbekende, andere Amerikaanse keuken – ook vegetarisch en zoveel mogelijk met biologische en streekprodukten. De wereldkeuken van het ideële familiebedrijf Food of Cultures serveert de maaltijd in de filmzaal.

Voor het evenement is de toegangsprijs €25, voor studenten €19 en voor 10-zittenkaarthouders €16,50. De aanvang is om 16.00 uur en locatie is Wilhelminaweg 3a in Wageningen. Bij elke vijf bestelde maaltijden wordt één extra maaltijd gemaakt voor de goede doelen van ‘Delen smaakt beter‘, de sociale maaltijdservice van Food of Cultures.

De film en de maaltijd
The Great Dictator van Charlie Chaplin, icoon van de zwijgende film, was zijn eerste gesproken film. Het is een vinnige politieke satire en briljante parodie op Hitler en Nazi-Duitsland. Chaplin speelt zowel de bespottelijke dictator als een menslievende joodse kapper. De film zorgde meteen voor politiek gedoe. De Verenigde Staten, op dat monent nog neutraal, wilden de film verbieden en Groot-Brittannië overwoog censuur. Chaplins film is een pleidooi voor vrede en menselijkheid, met als historisch hoogtepunt de speech het eind, met de slotwoorden: “Jullie, het volk, hebben de macht om dit leven vrij en mooi te maken, om van dit leven een prachtig avontuur te maken. Laten we daarom, in naam van de democratie, die macht gebruiken, laten we ons allemaal verenigen.”
Dan de maaltijd. Vraag Amerikanen hun eigen keuken te beschrijven, en je krijgt haast net zoveel antwoorden als Amerikanen. De rest van de wereld kent vooral de hamburgers en hotdogs, milkshakes en cupcakes. Culinair Amerika is natuurlijk veel rijker. De oorspronkelijke, Indiaanse keuken wordt gekenmerkt door de jacht op groot viervoetig wild en fazant, en door de teelt van bonen, maïs en pompoen. De traditionele recepten van de Alabama-indianen worden bewaard en beschermd als cultureel erfgoed. De Amerikaanse keuken is een synthese van wereldkeukens, die van de immigranten. Het zijn culinaire vermengingen. Jambalaya, bijvoorbeeld, is een rijstschotel die ontstaan is in de Creoolse en Cajunse keuken in de staat Louisiana. Het gerecht is van oorsprong een afgeleide van het Spaanse rijstgerecht paella, ontwikkeld toen Spanje over het gebied heerste. Maar wat de maaltijd precies wordt? Laat je verrassen!

 

Voor het evenement is de toegangsprijs €25, voor studenten €19 en voor 10-zittenkaarthouders €16,50

Aanvang: 15.30 uur

Locatie: Wilhelminaweg 3a in Wageningen. 

Bij elke vijf bestelde maaltijden, wordt één extra maaltijd gemaakt die naar de goede doelen gaat van ‘Delen smaakt beter‘, de sociale maaltijdservice van Food of Cultures

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.