Na eerder Hongarije en Tsjaad staat op zondagmiddag 20 november Mexico centraal in het evenement World Movies & Meals. Bezoekers van filmhuis Movie W genieten samen van een meeslepende portretfilm over de invloedrijke kunstenares Frida Kahlo, en een (h)eerlijke maaltijd in Mexicaanse traditie. De wereldkeuken van het ideële familiebedrijf Food of Cultures serveert de maaltijd in de filmzaal – ook vegetarisch en zoveel mogelijk met biologische en streekprodukten – en Mexicaanse muziek op de achtergrond luistert de sfeer extra op. Met een gastspreker is de organisatie nog bezig.

World Movies & Meals is een gezellige gezamenlijke belevenis: neem dus vrienden mee!

De revolutionaire Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo (1907-1954) wist haar overwegend schrijnende levensverhaal heel treffend te vangen in expressieve zelfportretten. Zij inspireerde kunstenaars, muzikanten en ontwerpers met haar schilderijen, geschriften en authentieke kledingstijl. De portretfilm Frida, Viva La Vida verbeeldt in zes hoofdstukken een reis op zoek naar Frida, midden naar het hart van Mexico, in een uitbundige montage en  kleurrijke popart-stijl. Hilda Trujillo Soto, die het Frida Kahlo Museum leidt in Mexico-Stad, mocht koffers die 50 jaar lang verzegeld waren, opnieuw openen. Dit nuanceerde de kijk op Frida. Interviews, documenten, reconstructies, maar vooral haar schilderijen laten Frida zien als icoon van het hedendaagse feminisme, als baanbrekend artiest en als mens gekweld door chronische pijn en liefdesperikelen.

De Mexicaanse keuken is een samensmelting van de Azteekse en de Spaanse keuken. Het basis-ingrediënt is het kalkrijke maïs, dat is verbonden met de religie. Maïskolven werden gebracht naar de tempel als rituele verering van Chicomecoatl, de godin van het maïs. Mexicanen eten graag huevos rancheros: spiegeleieren op tortilla’s met chilisaus en gekookte bonen. Ze drinken daarbij sterke koffie met kaneel. Specialiteiten zijn ook sopa de limas, een soep waarin limoenen zijn verwerkt, en tamales, in maïsbladeren gestoomde maïskolven gevuld met vlees en Spaanse pepers. Wat de maaltijd wordt, blijft een verrassing. Watermeloen lijkt een zekerheid. Frida Khalo zou haar schilderspenseel voor het laatst gebruikt hebben voor haar levendige en contrastrijke stilleven met watermeloenen, getiteld Viva la Vida. In de Mexicaanse kunst is de watermeloen een populair symbool, vooral vanwege de vlagkleuren rood, wit en groen. Het fruit wordt ook vaak in verband gebracht met de doden.

 

Voor het evenement is de toegangsprijs €25, voor studenten €19 en voor 10-zittenkaarthouders €16,50

Aanvang: 16.00 uur

Locatie: Wilhelminaweg 3a in Wageningen. 

Bij elke vijf bestelde maaltijden, wordt één extra maaltijd gemaakt die naar de goede doelen gaat van ‘Delen smaakt beter‘, de sociale maaltijdservice van Food of Cultures.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.